Hoe het begon

John Bergenhenegouwen, een lokale marktkoopman, raakte door omstandigheden dakloos. Hij kwam terecht in een Rotterdamse opvanginstelling. Al snel dacht hij: dat kan anders, dat moet anders. Geen opvang die uitnodigt tot zitten en roken, maar een thuis- en werkplek die uitnodigt om iets te doen. Om actief te werken aan een beter leven.

Vanuit de opvang heeft hij een bedrijfsplan geschreven waarin hij zijn ideeën heeft uitgewerkt. Niet veel later kreeg hij een kamer met uitzicht op een leegstaand binnenterrein (een verlaten gemeentewerf) aan de Noorderhavenkade. Hij heeft dit terrein gekraakt en is er een fietsenmakerij begonnen met een aantal jongens die hij kende vanuit de opvang.

John Bergenhenegouwen (r) met docent GLR en leerlingen, die hebben geholpen om de toenmalige Pluspuntbus te beplakken

Niet lang daarna is met hulp van Tineke van der Burg van SBAW stichting Pluspunt Rotterdam opgericht. Er kwamen deelnemers, begeleiders (waaronder Ria Olsthoorn) en bestuursleden (waaronder Dieter Werther). Ook is een huurcontract afgesloten met de gemeente.

Stichting Pluspunt Rotterdam bestaat inmiddels 18 jaar, werkt samen met 10 zorginstellingen, biedt begeleiding en ondersteuning aan ca. 120 deelnemers en is een pluspunt voor velen. Helaas overleed onze oprichter in 2008, enkele jaren na de oprichting van Pluspunt. Na zijn overlijden werd John’s moeder Annie vrijwilligster bij Pluspunt en is dat nog steeds.

Mevrouw Bergenhenegouwen met haar zoon

In 2014 bracht Koning Willem Alexander een bezoek aan de plek waar het allemaal is begonnen:

https://www.ad.nl/rotterdam/koning-verrast-werkplaats-rotterdam-met-bezoek~aef09755/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Hij werd hartelijk ontvangen door toenmalig voorzitter Dieter Werther.