Levenslust festival

Van 19 t/m 22 mei opent Pluspunt West haar deuren voor vrienden, familie, buren, professionals, kunstenaars, geïnteresseerden en toevallige passanten. 5 dagen boordevol kunst, muziek, ambacht, poëzie, culinaria, debat, workshops, fietsen, open atelier, circulariteit, community art & architectuur en planten.

[levenslustig – bijvoeglijk naamwoord uitspraak: le-vens-lus-tig 1. veel plezier hebben in het leven, het van de zonnige kant zien]

Met onder andere:

  • Woensdag 18 mei – Bezoek deelnemers Pluspunt aan Theater van de Onderdrukten bij Theater Formaat – als opwarmer voor het festival.
  • Donderdag 19 mei – Opening ABC academie en ronde tafel “De toekomst van dagbesteding”
  • Vrijdag 20 mei – Tentoonstelling, diverse workshops en ronde tafel “Kunstzinnige zorg”
  • Zaterdag 21 mei – Tentoonstelling en diverse workshop voor deelnemers en buren
  • Zondag 22 mei – Crazy Bike Ride op de Aelbrechtskade

Blokkenschema:

Woensdag 18 mei
Opwarmen bij Formaat
15.00 – 16.00 uur
Met deelnemers van Pluspunt en vrijwilligers van Voedseltuin gaan we op bezoek bij een voorstelling van Theater van de Onderdrukten bij Formaat
Donderdag 19 mei
De toekomst van dagbesteding  
11.00 tot 13.30 uur
Aanschuifworkshops voor/door deelnemers en buurtbewoners (Gemberbier-Cola-Elixer maken met Milan; Wol vilten met Bart & Christine; Stekken en Zaaien met Voedseltuin; Het Oranjelegioen in de verf zetten voor Madurodam met Shaylynh – vol is vol, aanmelden niet nodig.
10.30 uur
Opening Academie van de Wijk met een eerste openbare les (een nieuw initiatief van Pluspunt) voor deelnemers Pluspunt en andere geinteresseerden.
10.30 uur
Ronde tafel ‘De toekomst van dagbesteding’ o.l.v. Erik en studenten Social Work met deelnemers van Pluspunt en geïnteresseerden ter voorbereiding van de ronde tafel in de middag.
15.00 uur
Ronde tafel ‘De Toekomst van dagbesteding’ o.l.v. lector Richard de Brabander met aandacht voor beloftevolle initiatieven op het terrein van wijkgerichte dagbesteding. Met deelnemers van Pluspunt, gemeente Rotterdam en partners van CVD, WMO Radar, Voedseltuin en REAKT. Op uitnodiging.
17.00 uur
Met aansluitend een ‘0% netwerkborrel’ en Pluspuntband van 17.00 – 18.00 uur
Vrijdag 20 mei Kunst, cultuur en dagbesteding  11.00 tot 13.30 uur
Aanschuifworkshops voor/door deelnemers en buurtbewoners(Zeefdrukken met Andy; Spraykunst met Eline; Wol vilten met Bart & Christine; Bootcamp met Celine (parcours); Het Oranjelegioen in de verf zetten voor Madurodam met Milan – vol is vol, aanmelden niet nodig.
11.00 tot 12.00 uur
Workshop zaaien en stekken door de Voorplanters van Voedseltuin Rotterdam. Groen & gezellig!
12.00 uur
Graffiti-demonstratie Lastplak
13.00 uur
Opening Levenslust EXPO & Nominatie Pluskunst museum door Folkert van Hagen, partner Group A Architecten en partner van Pluspunt
13.30 uur
Presentatie Hollands Wol Collectief – toepassing van Rotterdams wol in duurzame verbouw van onze locatie in West.
14.00 uur
Ronde tafel ‘Kunstzinnige zorg’ o.l.v. Erik Sterk en Aad van der Kooij met aandacht voor grensverleggende culturele initiatieven op het snijvlak van kunst, cultuur, zorg, welzijn en dagbesteding. Met o.a. deelnemers Pluspunt, The Turn Club, Sandra Trienekens, Folkert van Hagen, Rineke Kraaij, Merlijn Twaalfhoven en Siebe Thissen. Op uitnodiging.
16.00 uur
Met aansluitend een ‘0% netwerkborrel’ met optreden met band.
Zaterdag 21 mei Duurzame dagbesteding  11.00 – 15.00 uur
Aanschuifworkshops. Makers-, muziek-, buurt- en kidsdag, EXPO, workshops, kinderactiviteiten, waaronder: Plastic workshop met Baschz; spray painten met Eline; Groenworkshop; workshop knoflookboter maken met Annemarieke van Ravottoh & Buurtlab; Wol vilten met Bart & Christine; Bootcamp met Celine (parcours) + Toneel door deelnemers van Pluspunt. Vol is vol, aanmelden niet nodig.  
Verrassingsact: een knikkerwedstrijd o.l.v. Edward van Ravottuh/Buurtlab! (de exacte tijd wordt later bekend gemaakt)
Zondag 22 mei Dagbesteding in beweging  13.00 – 15.00 uur
Lazy Sunday – Crazy Bike Ride langs de Schie met Move around sound met presentatie Bike Repair Stations.

Mede mogelijk gemaakt door Cultuur Concreet en Bewonersinitiatief Rotterdam

Vaardig, gezond en van betekenis

Voor ons staat levenslust voor het zin hebben ìn en zingeven áán het leven. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker voor deelnemers bij Werkcentrum Pluspunt. Het Levenslust-festival van Pluspunt biedt geen alledaagse kennismaking met kunst. Een wereld waar de gangbare regels van kunst wordt vervangen door de werk-, spreek- en beeldtaal van mensen in een kwetsbare positie, die met elkaar werken aan een beter leven. Levenslust is een project binnen ons Pluskunst-programma.

Community art, community architecture, community building

Met Pluskunst werken we aan een wijze van kunstmaken waarbij professionele kunstenaars intensief en gelijkwaardig samenwerken met mensen die normaliter niet actief met kunst en cultuur in aanmerking komen. We presenteren dit keer onder andere steampunk art, staalkunst, fietsenmakerij, kokerij, portretfotografie, spoken word, graffiti en …  Ons Levenslust festival staat in een eeuwenoude traditie van de levenskunst; een klassieke filosofische discipline, waarin het draait om de vraag hoe een waarachtig en zinvol leven te leiden. Innerlijke vrijheid – aldus de filosoof Joep Dohmen: ‘Uiteindelijk draait het om de vraag of je heer of slaaf bent.’ Bij Pluspunt willen we Heer en Dame zijn. Kom daarom op 18, 19, 20, 21 en 22 mei kijken naar de levenskunst van onafhankelijke makers die bij Pluspunt werken aan een beter leven.

Voor een groene, gezonde, sociale en duurzame wijk

Het LEVENSLUST festival van Pluspunt heeft als doel het cultuuraanbod van Pluspunt te verbinden met bewoners uit Delfshaven. Daarmee willen we bijdragen aan: (1) actieve cultuurparticipatie door deelnemers van Pluspunt en (2) passieve cultuurparticipatie door bewoners van Het Nieuwe Westen. Met onze culturele programmering willen we niet spreken namens de ander, maar bieden we ruimte aan nieuwe actoren hun spreekrecht op te eisen. Ga in gesprek met de makers, oordeel zelf en handel naar eigen inzicht.